This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

Pages

Reunion

Assalammualaikum...

Selamat kembali bekerja. aku tahu seronok bercuti tiga hari. sampai aku sendiri naik lemau nk kerja balik. tapi dah jadi tanggungjawab kerja la kita kuat-kuat kay! Hujung minggu aku habiskan berjumpa dengan kawan-kawan masa zaman muda remaja dulu.. chewahhhh.sekarang pun muda remaja lagi (mata berkaca-kaca). so nak di jadikan cerita. hari Jumaat aku telah drive bersunggguh ke subang. nak je jumpa geng masa study dulu. kalu tambah tolak darab bahagi.. dekat tiga tahun jugak la kitorang ni tak jumpa.. lawatan aku ni sempena menunaikan janji aku kt zai. pastu alang-alang dah mai, jumpa la dengan iqa dan linda. last sekali ktorang ke umah anis tengok baby die yusoff... so gosip la memanjang.. tapi aku balik awal sebab aku kena drive jauh kot.. so far short reunion pun aku rasa happy sangt-sangat.. sebab pe, baru terasa transformasi kehidupan aku sekarang..


tadaa... ni lah kami + baby anis

zai pregnant lagi..tunggu masa.

aku rasa anis dengan aku sibuk bergambar (baby stres)

yusof dah nangis.. kena la serah balik..


so far, aku pun tak sabar nak ada keluarga sendiri. doakan aku kay!!daa....


terima kasih sebab baca entry aku ^^

0 comments

Mulakan kembali

salam geng...
since last ak update aku nyer blog on 22nd feb 2012!!!! lame jugak untuk dikatakan sebagai lame. aku sering kali tertanya dalam hari-hari aku dari 0800-1700 hrs pegi kerja... balik untuk duk terbongkang tak tahu nak buat apa.. tengok astro asyik ulang cite yang sama jer. aku search la kt google blog-blog yang aku sonok baca.. then baru aku tahu, lame tol aku x mengarang dan membaca. bru la aku teringat, sebenarnya masa study dulu aku da blog..keh keh keh... sampai aku sendiri lupe ingatan pasal kewujudan blog aku sendiri.

Mulai hari ni saya akan update pape untuk aku baca hari-hari..so, aku da tugasan lah pasni ^^

**hati bunga-bunga ada taman**


0 comments

Pertemuan Kembali

rasa macam tak percaya jer.............. aku jumpe balik aku punya blog. baca punye baca banyak jugak benda aku share masa dulu2. zaman kegemilangan aku kat universiti. tak da la gemilang mane pun. tapi syukur sekarang aku dh kerja... alhamdullillah :)

percaya tak percaya, tu la rezeki tuhan bagi.. setahun pas belajar nekad dalam hati nak bekerja akhirnya aku di sini menyambung perjuangan abah... semoga apa yang aku harapkan berjalan lancar.. dulu tulis blog as a student.. now, as an officer


JAUH DI SUDUT HATI AKU BERSYUKUR DENGAN REZEKI YANG ALLAH BERIKAN.. ALHAMDULLIAH
0 comments

erti kemerdekaan

esok last paper aku..tamat sudah ujian yang perlu aku duduki sebelum dapat degree..padahal dh lewat 1 tahun..tp xpelah.. yang penting dapat.. esok tanggal 12/04/2010 jam 3 petang, aku akan menduduki ujian terakhir aku.. wish me luck! 3 comments

Bila Kita Sayang...



BILA KITA SYG ORG TU
KITA TERIMA JE APA YG ORG TU KATA
TP BILA DIA KATA KITA?
HATI KATA TAKPE SEMUA MANUSIA TAK SEMPURNA

BILA KITA SYG ORG TU
KITA TUNGGU DIA LAMA PUN X PER
TP BILE DIA TUNGGU KITA??? DIA MARAH2
HATI KATA ALA ADATLAH ADA YANG MENUNGGU DAN DITUNGGU..

BILA KITA SYG ORG TU
KITA X TIDO PUN X PE JANJI LAYAN DIA YG TGH BOSAN,
TP BILA KITA BOSAN ADA DIA LAYAN KITA???
HATI KATA X PE DIA BUSY KOT..

BILA KITA SYG ORG TU
KITA GADUH NGAN DIA, KITA DIAM JE
TP DIA HEBOH 1 DUNIA
HATI KATE X PE, DIA TENSION TUU¿.

BILA KITA SYG ORG TU
KITA CALL NAK CAKAP DGN DIA
TP DIA GAYUT DGN ORG LAIN..
BILA JD CAMTU,
HATI KATA X PE, DIA ADA HAL NAK CAKAP DGN KWN DIA¿

BILA KITA SYG ORG TU
KITA BERCERITA DGN DIA, CERITA NGAN TUNGGUL LG BAIK
TP BILE DIA BERCERITA NGAN KITA..
KITA DGR,
TAKPELAH, TAKKAN DIA ASYIK NK BUAT SEMUA BENDA UTK KITA...

BILA KITA SYG ORG TU
KITA X SANGGUP TGK DIA DERITA
TP DIA X PRNH HARGAI DIRI KITA,
HATI KATA, TAU X BETAPA KITA SYGKAN DIA?

BILA KITA SYG ORG TU
KITA SANGGUP TINGGALKN DIA SELAMA2NYA UTK DIA BAHAGIA
TP ADAKAH DIA TAHU PENGORBANAN KITA??
HATI KATA, X PE, JANJI DIA BAHAGIA.....
0 comments

Shichida Methods

Petua


1.
Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh
hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak
soleh, dia budak kuat, tak sakit , dia budak pandai dsb. Sbb during
tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah,
tapi kena buat seikhlas hati...kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak
korang tu dah tidur , ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah
supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat
kat anak aku sebab die bangun pagi lambat pas tu siap melalak-lalak
lagi, aku cakap hari-hari kat dia, dia budak baik, dia suka pergi
sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun awal....sekarang 6.30 dah bukak
mata termasuk sabtu n ahad.

2.
Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card seminggu
je, sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan
pendek-pendek. . buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang
cepat-cepat. . macam..a..b. .c...d..e, insya Allah cepat die dapat sebab
bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja
keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu...kita boleh buat card
1,2,3, gambar-gambar. ..potonglah gambar kat mana-mana dsb.

3.
Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang
main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami
dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpe....... .. satu lagi
cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh
die orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah
lagi...ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan....Korang tau
kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai ....sebab depa makan guna
chopstik...chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan
otak kanan.

4.
Jgn marah-marah atau tengking anak........ sebab depa boleh simpan
semuanya dalam otak kiri.......kalau termarah depa, pi balik kat cara no
1 tadi, and mintak maaf kat die.....

5.
Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat
die orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang
lah merapu takpa....... ..kita pun bukan tak biasa merapu...... .

6.
Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue
and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option
macam....bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence
by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu........ni
semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat.....semua game yg
hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat setengah jam sehari..tak
payah lama-lama.

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks...tak
boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak
jadi....Buat kena ikhlas , and merendah diri sikitlah bila dah terror
ini semua satu cara yng Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak
kite nak pandai Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur
kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak......Aku
pun tengah try lagi ni...

Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca....
Kaunselor UTM, Dr, Syed Mohd. Shafek pun ada cakap benda yang sama dan
dia ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak.. kalau kita banyak
sangat guna perkataan jangan kat anak-anak .....itu lah yang anak akan
buat.....so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan
lain plak...contohnya. ...Tolong senyap Abang,,,berbanding Jangan bising
bang..

Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn
anak2 ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara
waktu2 doa dimakbulkan.
0 comments

Final Exam

kira-kira punya kira.. tup2 dah abis pun semester ni..aku extend satu tahun rasa macam baru sekejap gler je.. Alhamdulillah,aher aku leh jugak tamatkan degree aku.. nak gak rasa pakai topi segiempat 2.. haritu aku ase sayu2 je tgk2 kwn2 aku yg grad..aku lak terkandas..huhu..
____________________________________________________________________
aku nak cite pasal final je sebenarnya.. harini first paper aku..hurm, mmg tough gak aar subjek ni..punyer la semalam study macam nak pengsan je.. nasib bek ada lah budak2 junior ajak study same2,xdalah rasa cam bosan sgt..ktorg buat la past year paper,Alhamdulillah soalan die sama :)..so, hei gler leh jawab.. tak tahu la btol atau salah, tapi at least paper aku x kosong.. syukur sgt.. skrg ngah tggu gap 2 mggu br paper second.. wish me luck :) 0 comments